Uwielbiam bloga Around the kitchen table. Naprawdę. I nie chodzi tylko o czekanie na nowe wpisy. Bardzo lubię przeglądać stare wpisy, po to by stwierdzić, że w sumie ten przepis warto jednak jeszcze raz przetestować, a inny odłożyć na kolejny raz. Zawsze znajdę u niej inspirację. Tym razem było podobnie. Ten przepis chodzi mi po głowie od ponad 2 lat ! Z tym, że zawsze przegrywał ze stwierdzeniem: "no ale to przecież OWSIANKA ! Że niby jak to tak". No i? Polko chylę czoła ;) Gdybym wiedziała, że jest tak dobra zdecydowałabym się te 2 lata temu. No ale mądry polak po szkodzie ;) Kto tak jak ja, długo zwlekał z wypróbowaniem tego przepisu namawiam: biegiem do sklepu po potrzebne składniki i patelnie w dłoń. Gotujemy !!!!
Oryginalny przepis tutaj: http://table-table.blogspot.com/2010/10/na-sniadanie-owsianka-z-patelni-i.html
- 200 ml płatków żytnich
- 100 ml rodzynek
- 100 ml orzechów włoskich posiekanych
- 1 jabłko
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżeczki cukru
- 300 ml wody
- 200 ml mleka
- 1 banan pokrojony w pasterki
Na suchej patelni podgrzewamy płatki i orzechy, do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy rodzynki, przyprawę do piernika i jabłko starte na tarce o małych oczkach. Dodajemy cukier (lub miód). Smażymy kilka minut. Dodajemy wodę i sok z cytryny, gotujemy 5 minut (w tym momencie można zostawić owsiankę i dokończyć ja ewentualnie przed samym podaniem). Dodajemy mleko, banana i gotujemy 5 minut. Ewentualnie doprawiamy cukrem. Podajemy na ciepło (moja ulubiona opcja) lub zimno.
smacznego
Z taką owsianką jeszcze się nie spotkałam. Muszę kiedyś przetestować :)
OdpowiedzUsuńJak zdrowo, różnorodnie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie i zachęcam do wzięcia udziału w konkursie na http://magicznykociolek.blox.pl/2013/01/Konkurs.html
Owsianka jest dobra w każdej postaci, ale ten przepis jest baaardzo zachęcający.
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł! warty spróbowania;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie do spróbowania! :) jakaś odmiana tradycyjnej owsianki :)
OdpowiedzUsuńA czy ona różni się bardzo w smaku od takiej tradycyjnej ?
OdpowiedzUsuńdzięki prażeniu na suchej patelni płatki wchłaniają mniej mleka i wody, więc podane od razu są bardziej twarde i "chrupkie".
UsuńNa patelni jeszcze nie robiłam. Koniecznie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńz patelni? hm, to ciekawie brzmi :)
OdpowiedzUsuńciekawa ta owsianka ,takiej jeszcze nie robiłam...
OdpowiedzUsuń