wtorek, 24 września 2013

Pieczony mus czekoladowy według Nigelli

Przepis na zapiekany mus pochodzi z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Chyba wystarczająca zachęta do wypróbowania przepisu ;)


  • 2 jajka - białka i żółtka oddzielne
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli


Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, gładką masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę i masło, mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Łyżkę białek dodajemy do masy, mieszamy, a następnie powoli dodajemy resztę białek. Do brytfanki wlewamy gorącą wodę. Mus przelewamy do kokilek i przekładamy do brytfanki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej przez 50 minut (aż góra będzie sucha).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz