Marynowane sery typu camembert to typowy czeski przysmak. Tam marynuje się hermeliny, czeską odmianę camemberta. U nas wystarczą krążki naszego ulubionego sera. Swoje kroję na ósemki, żeby smak przypraw przeszedł dokładnie do środka. Pierwsze marynowane serki robiłam na podstawie tego przepisu. Poniżej moja wersja z ulubionymi przyprawami.
- 2 sery typu camembert
- oliwa
- płatki ostrej suszonej papryki
- czarnuszka
- jałowiec
- pieprz ziarnisty
- bazylia
- liść laurowy
- cząber
Ser kroimy na ósemki. Przyprawy mieszamy i dzielimy na trzy części. Do słoika wkładamy warstwami: przyprawy, ser, przyprawy, ser, przyprawy. Zalewamy ulubioną oliwą (lub olejem) i odstawiamy do lodówki na minimum 5 dni. Podajemy najlepiej z ulubioną bagietką lub żytnim chlebem.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz