piątek, 8 listopada 2013

Marynowany ser camembert

Marynowane sery typu camembert to typowy czeski przysmak. Tam marynuje się hermeliny, czeską odmianę camemberta. U nas wystarczą krążki naszego ulubionego sera. Swoje kroję na ósemki, żeby smak przypraw przeszedł dokładnie do środka. Pierwsze marynowane serki robiłam na podstawie tego przepisu. Poniżej moja wersja z ulubionymi przyprawami.




  • 2 sery typu camembert
  • oliwa
  • płatki ostrej suszonej papryki
  • czarnuszka
  • jałowiec
  • pieprz ziarnisty
  • bazylia
  • liść laurowy
  • cząber



Ser kroimy na ósemki. Przyprawy mieszamy i dzielimy na trzy części. Do słoika wkładamy warstwami: przyprawy, ser, przyprawy, ser, przyprawy. Zalewamy ulubioną oliwą (lub olejem) i odstawiamy do lodówki na minimum 5 dni. Podajemy najlepiej z ulubioną bagietką lub żytnim chlebem.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz