sobota, 12 stycznia 2013

Tarta Tatin


Tartę Tatin chyba znają wszyscy. Pieczona "do góry nogami" szarlotka podbiła serca wielu osób. Uwielbiam ją dlatego, że jabłka są idealnie miękkie i pokryte karmelem, a ciasto kruche, a nie mokre i gumowe. Macie jabłka i patelnię, którą można włożyć do piekarnika? To do dzieła





  • ciasto:
  • 125 g mąki
  • 60 g masła
  • 1 jajko S
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

  • nadzienie:
  • 40 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jabłka



Składniki ciasta zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Masło roztapiamy na patelni i posypujemy cukrem. Czekamy aż cukier się rozpuści. Układamy na patelni obrane i pokrojone na 4 części jabłka. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut, aż ciasto będzie złote. Po upieczeniu zostawiamy na chwilę. Patelnię przykrywamy talerzem i odwracamy. Ciasto powinno ładnie zejść z patelni.


smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz