środa, 9 stycznia 2013

Wołowina a'la cassoulet

Cassoulet to potrawa pochodząca z Francji. Każdy kucharz ma na nią swój własny przepis, uważany oczywiście za ten najlepszy. Zasadniczą różnicą pomiędzy wersjami tego dania jest rodzaj mięsa, z którego jest przygotowywane. Niezmienna natomiast jest fasola. Zasadniczo im więcej rodzajów mięsa w cassoulete, tym lepiej. Dobrze także, aby mięso nie było zbyt chude. Często dodawane są: kaczka, boczek wieprzowy, kiełbaski białe, wołowina. Jednak przygotowane z jednego rodzaju mięsa też jest pyszne. Warto wtedy jednak zadbać o dodanie różnych rodzajów tłuszczu, dla uzyskania różnorodnego smaku.





  • 350 g mięsa ( u mnie wołowina)
  • 100 g fasoli namoczonej dzień wcześniej
  • 2 marchewki
  • 3 nieduże cebule ( u mnie czerwone)
  • 1/3 pora (biała część)
  • 2 łyżki tłuszczu z kaczki lub gęsi
  • 2 łyżki smalcu
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 8 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz


Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotujemy z dodatkiem 4 ząbków czosnku, łyżeczką tymianku listkami laurowymi i zielem angielskim przez godzinę. Po godzinie odlewamy wodę, zostawiając przyprawy. Marchewkę, cebulę i pora  kroimy w plastry. Mieszamy z fasolą. Dodajemy zmiażdżone pozostałe 4 ząbki czosnku. Mięso kroimy na spore kawałki. W naczyniu, które możemy włożyć do piekarnika rozgrzewamy oba rodzaje tłuszczu. Układamy połowę warzyw, następnie mięso i drugą porcję warzyw. Posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Dolewamy 200 ml wody. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, mieszamy i sprawdzamy czy mięso i fasola są miękkie. W zależności od ich rodzaju potrawa może wymagać jeszcze 30-40 minut pieczenia. 
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz