Moje ciasto przygotowałam w maszynie do pieczenia chleba, ale możecie przygotować je ręcznie. Co prawda maszyna ułatwia jego przygotowanie, ale w obu przypadkach smak będzie niesamowity.
20 g drożdży świeżych
400 g mąki pszennej
80 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
70 g masła
120 ml ciepłego mleka
1 jajko
Ręcznie musimy sami zagnieść składniki na gładkie ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia, w połowie wyrastania lekko je ugniatamy i ponownie odstawiamy. Przełożyć do formy, poczekać 20 minut, aż ciasto ponownie się napuszy. Pieczemy w 190 stopniach przez 40-45 minut.
smacznego
Poniżej poszczególne etapy
ciasto po zagnieceniu
ciasto w trakcie drugiego wyrastania
ciasto przed samym końcem pieczenia
upieczone i lekko ostudzone ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz