czwartek, 11 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z maszyny

Moje ciasto przygotowałam w maszynie do pieczenia chleba, ale możecie przygotować je ręcznie. Co prawda maszyna ułatwia jego przygotowanie, ale w obu przypadkach smak będzie niesamowity.


20 g drożdży świeżych
400 g mąki pszennej
80 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
70 g masła
120 ml ciepłego mleka
1 jajko

Drożdże zasypujemy cukrem. Masło rozpuszczamy w mleku i odstawiamy, aż będą lekko ciepłe. Do maszyny wlewamy mleko z masłem, roztrzepane jajka, drożdże. Następnie wsypujemy suche składniki. Program BASIC. Po niecałych 3 godzinach wyciągamy upieczone ciasto.

Ręcznie musimy sami zagnieść składniki na gładkie ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia, w połowie wyrastania lekko je ugniatamy i ponownie odstawiamy. Przełożyć do formy, poczekać 20 minut, aż ciasto ponownie się napuszy. Pieczemy w 190 stopniach przez 40-45 minut.

smacznego

Poniżej poszczególne etapy


 ciasto po zagnieceniu
 ciasto w trakcie drugiego wyrastania
 ciasto przed samym końcem pieczenia
upieczone i lekko ostudzone ciasto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz