niedziela, 6 stycznia 2013

Kulebiak... święta cały rok



Jak uzyskać w domu namiastkę świąt bez nadmiaru pracy? Wystarczy przygotować kulebiak i podać go z kubkiem czerwonego barszczu/. Kulebiak z ciasta drożdżowego to danie kuchni podlaskiej. Nadzienie mojego to kapusta kiszona z grzybami, ale można przygotować także nadzienie mięsne. Smaczny zarówno na ciepło (moja ulubiona opcja) jak i na zimno. ... Przepis na ciasto pochodzi z kalendarza "Kuchni literackiej 2012"





  •  ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła roztopionego
  • 30 dag drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki mleka ciepłego
  • 1 łyżeczka soli

  • farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dag suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz



Drożdże rozcieramy z cukrem i zostawiamy na 10 minut, a następnie rozprowadzamy w mleku. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy drożdże z mlekiem, roztrzepane jajka, sól oraz stopione masło. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. 
Kapustę gotujemy z dodatkiem grzybów i wody, w której były moczone. Gdy zmiękną odcedzamy i czekamy aż trochę przestygnie. Farsz siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy do farszu. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy, na pokrytej mąką desce. Nakładamy farsz i zwijamy jak roladę. Odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 40-50 minut. (do uzyskania złotego koloru).

2 komentarze:

  1. Czy w cieście drożdżowym da się zamienić rozpuszczone masło olejem rzepakowym? Stosuję tą metodę przy ciastach ucieranych - olej rzepakowy ma dużo witamin i omega-3, no i nie podnosi cholesterolu jak masło, co dla mnie akurat jest bardzo ważne, ale nie wiem czy w cieście drożdżowym też mi to wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie, należy tylko uważać, żeby olej był w temperaturze pokojowej lub odrobinę cieplejszy, po to żeby dobrze łączył się z mąką. W przeciwieństwie do masła warto dodawać go małymi partiami.

      Usuń