Do tego kurczaka najlepsze będą filety z udek, chociaż jeśli ktoś się uprze przy wykorzystaniu fileta z piersi, to też dobrze. Dzięki marynowaniu w jogurcie mięso jest soczyste, a mnogość przypraw nadaje mu orientalnego charakteru. Jeśli poświęcimy najpierw chwilę na przygotowanie marynaty i wstawimy kurczaka do lodówki, potem przygotowanie go zajmie nam 20 minut. Poniżej proporcje dla 2 osób.
- 4 filety z udek kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru świeżego
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków papryki
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki pieprzy ziarnistego
- 1/2 łyżeczku przyprawy curry
- szczypta szafranu
- sól
- 200 g jogurtu typu bałkańskiego lub greckiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki garam masali
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
Czosnek i imbir obieramy i trzemy na tarce z drobnymi oczkami i przekładamy do miski. Kurczaka kroimy na kawałki wielkości "na jeden kęs", dodajemy do czosnku i imbiru, polewamy sokiem z cytryny. Na suchej patelni prażymy kolendrę, kumin i pieprz (aż zaczną wydzielać swoje aromaty). Przekładamy do moździerza, dodajemy sól, curry i szafran, i ucieramy na drobny proszek. Dodajemy do kurczaka, dobrze mieszamy. Zalewamy jogurtem i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (jeszcze lepiej na całą noc). Kiedy kurczak jest już zamarynowany, na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy posiekaną cebulę, którą musimy zeszklić. Dodajemy garam masalę oraz przecier pomidorowy. Dobrze mieszamy. Dodajemy kurczaka z marynatą. Smażymy 10-15 minut. Najlepiej podawać posypanego kolendrą, z ryżem lub chlebkami naan.
smacznego
filety z udek są najdelikatniejsze, moja córa bardzo lubi. Przepis do ulubionych.
OdpowiedzUsuń