czwartek, 2 stycznia 2014

Babeczki czekoladowe

Małe, czekoladowe babeczki w smaku i konsystencji przypominające brownies. Warto poświęcić 5 minut na przygotowanie ciasta i chwilkę poczekać na ich upieczenie. Dzięki temu zapach czekolady i ciepło z piekarnika pozwolą przegonić zimowy chłód. Na podstawie tego przepisu.



  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 90 g masła
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g mieszanki żurawiny suszonej, orzechów włoskich i ziaren słonecznika


Czekoladę razem z masłem roztapiamy w garnuszku pilnując, żeby ich nie zagotować. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy roztopioną czekoladę i mąkę. Delikatnie mieszamy, dodając żurawinę. Ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Z podanego przepisu wyjdzie 9 niewielkich babeczek. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego

6 komentarzy:

  1. Wyglądają na mooocno czekoladowe ! Muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. babeczki prezentują się wspaniale :)
    Wszystkiego co najlepsze w nowym roku i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie popękały! Z taka ilością czekolady na pewno są pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  4. też uważam, że babeczki czekoladowe najlepsze na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie przygotowuję, siedż ajuż w piekarniku :) Juz ssię nie mogę doczekać, surowe ciasto już było tak czekoladowe, że mogłabym jet już w takiej postaci zjeść :)

    OdpowiedzUsuń