środa, 6 marca 2013

Zimowe przetwory - brukselka marynowana

Większości z nas przygotowywanie przetworów kojarzy się z latem lub jesienią. Ale na szczęście (dla tych wszystkich, którzy uwielbiają siedzieć w kuchni i pakować różne pyszne rzeczy do słoików:) ) jest też kilka przepisów, które można wykorzystać w zimie. Na ten wpadłam kiedyś w sklepie podczas przeglądania działu z książkami kucharskimi. Nie pamiętam niestety autora, ale tytuł brzmiał prawdopodobnie "Marynaty". Zainteresował bardzo mojego męża, który uparł się, żeby spróbować jak smakują marynowane kapusty brukselskie. Ich smak jest bardzo mocny, typowy dla brukselki, ale marynata z octu winnego dodaje im nowego wymiaru. Świetne do obiadu w towarzystwie pieczonego mięsa.




1 kg brukselek
2 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
1 szklanka białego octu winnego
3 listki laurowe

Brukselki myjemy i wkładamy do osolonego wrzątku (na 1 kg brukselek powinno wystarczyć około 1-1,2 l wody). Gotujemy 10 minut. wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Wywar z gotowania brukselki mieszamy z octem, cukrem i liśćmi laurowymi. Zagotowujemy i zalewamy nią brukselki. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut (do garnka wkładamy czystą ściereczkę, układamy na niej słoiki, zalewamy wodą i podgrzewamy, po zagotowaniu gotujemy jeszcze 15 minut). Brukselki są gotowe do jedzenia po minimum 2 tygodniach.
smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz