wtorek, 3 września 2013

Przetwory - konfitura z czerwonej papryki

Niejeden przepis z blogu ChilliBite wprawił mnie w zdumienie swoim smakiem. Podobnie było z konfiturą z czerwonej papryki. Słodko - kwaśna, idealna do serów i mięs. Ponadto łatwa w przygotowaniu z pewnością ucieszy niejednego gościa na zimowym przyjęciu. Poniżej przepis z moimi zmianami, natomiast po oryginalny zapraszam tutaj konfitura-z-czerwonej-papryki.



  • 4 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cukru
  • 4 szczypty soli
  • 3/4 szklanki octu winnego różowego
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej


Z papryki usuwamy pestki, kroimy na kawałki i miksujemy blenderem na małe kawałki. Zmiksowaną paprykę wrzucamy do garna, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie dodajemy ocet i sok z cytryny i gotujemy aż zgęstnieje do konsystencji dżemu, na najmniejszym ogniu, często mieszając (mi zajęło to jednego dnia 3 godziny, a drugiego kolejne 2). Pod koniec gotowania dodajemy paprykę wędzoną, goździki i cynamon. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Z tej porcji wyszło 6 słoiczków o pojemności 310 ml.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz