Marynowana cukinia to świetny dodatek do mięs. Słodko-kwaśny smak zalewy i aromat ziół dodają zwykłej cukinii nowego wymiaru. Nadaje się do jedzenia już po 2 godzinach od przygotowania, ale najlepiej smakuje po paru dniach.
- 2 małe cukinie
- 150 ml octu z białego wina
- 100 ml wody
- 2 duże ząbki czosnku
- szczypta soli gruboziarnistej
- 1/2 papryczki chilli
- garść liści bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kilka gałązek cząbru świeżego
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
Cukinię kroimy w plasterki. Zagotowujemy wodę z octem z białego wina. Wrzucamy plasterki cukinii i gotujemy 5 minut. Odsączamy. Czosnek rozcieramy w moździerzu z solą i liśćmi bazylii. Do gotowej pasty dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cząber i drobno posiekane chilli. Zalewamy oliwą, miodem i octem balsamicznym. Marynatę dodajemy do cukinii i dobrze mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na minimum 2 godziny.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz