wtorek, 16 lipca 2013

Marynowana cukinia

Marynowana cukinia to świetny dodatek do mięs. Słodko-kwaśny smak zalewy i aromat ziół dodają zwykłej cukinii nowego wymiaru. Nadaje się do jedzenia już po 2 godzinach od przygotowania, ale najlepiej smakuje po paru dniach.



  • 2 małe cukinie
  • 150 ml octu z białego wina
  • 100 ml wody
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • 1/2 papryczki chilli
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka gałązek cząbru świeżego
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu


Cukinię kroimy w plasterki. Zagotowujemy wodę z octem z białego wina. Wrzucamy plasterki cukinii i gotujemy 5 minut. Odsączamy. Czosnek rozcieramy w moździerzu z solą i liśćmi bazylii. Do gotowej pasty dodajemy posiekaną natkę pietruszki, cząber i drobno posiekane chilli. Zalewamy oliwą, miodem i octem balsamicznym. Marynatę dodajemy do cukinii i dobrze mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na minimum 2 godziny.
smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz