wtorek, 15 stycznia 2013

Pierożki z wołowiną inspirowane gruzińskimi chinkali


Gruzińskie chinkali to rewelacyjne pierożki nadziewane surowym, dobrze doprawionym mięsem (baraniną, wołowiną, wieprzowiną), w których podczas gotowania wydziela się niesamowity sok mięsny. Moja wersja zawiera mieloną wołowinę, o wiele łatwiejszą do zdobycia w sklepach niż baranina. Nie ujmuje im to smaku, natomiast ułatwia ich przygotowanie. 





  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • woda 

  • 300 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki wody
  • sól

Najpierw przygotowujemy ciasto na pierożki. Moja wersja nie zawiera jajka i jest przyjemna w wyrabianiu. Do mieski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Powoli, partiami dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. W zależności od rodzaju mąki wody możemy potrzebować więcej lub mniej. Ważne żeby wyczuć moment, w którym ciasto ładnie się połączy i pozwoli na zagniecenie elastycznej kulki. po 5-10 minutach, wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem, żeby odpoczęło.
Na oleju musimy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy ją do mięsa. Dodajemy sól, czosnek, pieprz i papryke. Dobrze mieszamy. Powolutku dodajemy wodę. Ilość wody zależy od mięsa, dodajemy jej tyle, ile mięso "weźmie". U mnie było to około szklanki. Ważne żeby robić to powoli i mieszać tak długo, aż nadzienie będzie miało jednolitą konstystencję.
Ciasto dzielimy na 14 części. Każdą wałkujemy na duży placek. Na środek kładziemy sporąporcję nadzienia. Zwijamy na zakłądkę, trzymając dobrze górną część. Wszystkie zakładki mocno skręcamy, żeby pierożki się nie rozwaliły podczas gotowania.
Gotujemy w osolonej wodzie, ok. 10-15 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
smacznego

1 komentarz: