poniedziałek, 11 lutego 2013

Zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanki najlepiej smakują zimą. Nie wymagają wiele czasu i pracy. Ciasto i nadzienie można przygotować sobie wcześniej, a potem tylko je połączyć i wsadzić do piekarnika. Po krótkim pieczeniu mamy złociste ciasto, które skrywa w sobie przepyszne nadzienie. Do tego jeszcze miska sałaty lub młodego szpinaku z dobrym sosem...  Poniższe proporcje na formę o średnicy 20 cm.



  • ciasto
  • 125 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 roztrzepane jajko (1/2 do ciasta i 1/2 na potem do posmarowania)

  • nadzienie
  • 2 filety z udek z kurczaka
  • 1 nieduża cebula
  • 5 cm kawałek pora
  • 2 duże pieczarki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • tymianek


Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałeczki, sól, wodę i połowę jajka. Szybko zagniatamy do momentu, w którym uzyskamy jednolitą masę. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło. Kurczaka kroimy na nieduże kawałki. i wrzucamy na patelnię. Cebulę i pora kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka. Smażymy 5 minut. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wlewamy śmietanę, dobrze mieszamy i chwilkę podgrzewamy.
Ciasto cielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Rozwałkowujemy większą i wykładamy nią spód i brzegi formy. Wykładamy nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i przykrywamy drugą porcją rozwałkowanego ciasta. Mocno zlepiamy ze sobą brzegi. Górę smarujemy resztą jajka, robimy małe nacięcie na środku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35-40 minut, aż ciasto będzie złote.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz