środa, 13 lutego 2013

Torcik z wiśniami i musem czekoladowym

Walentynki tuż tuż, więc wypadało (no dobra, nie wypadało, tylko chciałam :) ) przygotować z tej okazji jakiś pyszny deser. Po szybkim przejrzeniu lodówki decyzja została podjęta: świętować będziemy torcikiem z galaretką wiśniową i musem czekoladowym. Ten deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ale wymaga pracy etapami, więc może się wydawać, że spędzimy mnóstwo czasu w kuchni. Nie dajcie się nabrać :) pracy mamy niewiele, a większość czasu to po prostu czekanie. Jeśli nie macie jakiegoś słoika z kompotem wiśniowym lub mrożonych wiśni to można je zastąpić truskawkami, malinami, jagodami.... Wszystkie proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm.





  • ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru

  • galaretka wiśniowa:
  • 2 garście mrożonych wiśni
  • 300 ml soku (u mnie jabłko-czerwona porzeczka)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

  • mus czekoladowy:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki 30%



Etap I
Przygotowujemy ciasto. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i  nadal chwile ubijamy. Obroty miksera zmieniamy na najwolniejsze i powoli dodajemy żółtka. Gdy będą połączone z białkami wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na tortownicę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. 
Żelatynę mieszamy z 2 łyżeczkami wody i odstawiamy. Wiśnie wrzucamy do garnka razem z sokiem i cukrem. Zagotowujemy i rozdrabniamy widelcem. Odstawiam na 3 minuty, dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Ciasto i galaretkę odstawiamy do ostygnięcia.

Etap II 
Gdy galaretką zaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy mus. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kremówkę ubijamy w osobnej miseczce na bitą śmietanę. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do żółtek i mocno mieszamy. Do masy dodajemy łyżkę bitej śmietany, która sprawi, że czekolada stanie się luźniejsza. Mieszamy energicznie. Po chwili dodajemy kolejną łyżkę śmietany. Gdy się połączą wlewamy masę do naszej miski z bitą śmietaną i delikatnie mieszamy. Dodajemy 1/3 ubitej piany z białek. Mieszamy powoli, by znowu konsystencja stałą się luźniejsza, a mus nam nie opadł. Gdy się połączą dodajemy resztę białek.

Etap III
Gdy galaretka stężeje na cieście wykładamy na nią mus. Szczelnie przykrywamy (mus czekoladowy chłonie wszystkie zapachy z lodówki) i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc). Po tym czasie ostrożnie nożem oddzielamy tort od formy. Kroimy nożem moczonym w gorącej wodzie.

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz