sobota, 23 lutego 2013

Chlebki pita


Chlebki pita to idealny dodatek do domowego fast food. Przy wykorzystaniu maszyny do chleba nie wymagają od nas właściwie żadnej pracy, ale robione ręcznie także nie przysparzają wielu problemów. 1,5 godziny czekania, potem chwila przy patelni, ulubione dodatki... Brzmi pysznie, prawda? Przepis znalazłam na tym blogu.



  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy



Drożdże rozcieramy z cukrem do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Odstawiamy na 10 minut. 

maszyna do chleba:

Do pojemnika wlewamy mleko, oliwę i drożdże. Wsypujemy mąkę i sól. Ustawiamy program wyrabiania ciasta 1,5 h.

tradycyjnie:

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy drożdże i sól. Powoli mieszając dolewamy mleko wymieszane z oliwą. Dobrze wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.

Gotowe ciasto szybko zagniatamy by pozbyć się powietrza. Dzielimy na 6 części. Każdą cześć wałkujemy na kształt koła. Patelnię (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) mocno rozgrzewamy. Wkładamy na nią placek i podgrzewamy przez 15 sekund. Obracamy na drugą stronę i podgrzewamy przez około 2 minuty. W tym czasie powinna się utworzyć kieszonka w środku, a placek puchnie. Odwracamy ponownie i smażymy jeszcze 1 minutę.

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz