czwartek, 27 lutego 2014

Pączki

Pączki w Tłusty Czwartek są obowiązkowe. Dlatego warto poświęcić chwilkę na to by przygotować je samodzielnie. Poniższy przepis starczy na około 12 małych pączków (oczywiście wszystko zależy od tego jakiej formy użyjecie do wycinania). U mnie pączki nadziałam domowym dżemem z truskawek i dzikiej róży. Na bazie przepisu od Dorotuś


200 g mąki pszennej
10 g drożdży świeżych
1 jajko
1/3 szklanki mleka
30 g roztopionego masła
30 g cukru
1 łyżka rumu
olej lub smalec do smażenia
dżem lub marmolada do nadziewania

Drożdże zasypujemy cukrem i zostawiamy na 15 minut, aż staną się płynne. Gotowe drożdże dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. Początkowo będzie się kleiło do ręki, ale po porządnych wyrobieniu będzie ładnie odchodziło. Dużo łatwiej wyrobić ciasto w robocie kuchennym lub w maszynie do pieczenia chleba. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5 godziny, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wałkujemy i szklanką wykrawamy pączki. Odstawiamy do napuszenia na 30 minut i smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu, do czasu gdy będą złociste. Pamiętajmy, żeby tłuszcz był w szerokim garnku i na najmniejszej mocy palników. Pączki będą się smażyły dłużej, ale nie będą spalone z zewnątrz i surowe w środku.
Gotowe pączki można nadziewać marmoladą.

P.S. Innym sposobem na nadziewanie pączków jest wykrojenie szklanką płaskich placków z ciasta. Na jednym placku układamy dżem, przykrywamy drugim plackiem i dobrze ściskamy brzegi (jak przy robieniu pierogów). Gotowego pączka musimy jeszcze raz wyciąć troszkę mniejszą szklanką, żeby brzegi były dobrze połączone. Takie pączki także odstawiamy do napuszenia. 


lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżka wody

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Usmażone pączki maczamy w miseczce z lukrem i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz