wtorek, 11 marca 2014

Ciasto czekoladowe z piwem aromatyzowanym sokiem z dzikiej róży i czarnego bzu

Przepis na ciasto czekoladowe z Guinnessem to jedno z moich ulubionych. Ale tym razem w lodówce czekała puszka piwa Perła Winter aromatyzowanego sokiem z dzikiej róży i czarnego bzu. W połączeniu z czekoladą... delicje :)


250 ml piwa Perła Winter
200 g masła lub margaryny
60 g rozpuszczalnego kakao
200 g cukru
140 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 tabliczka czekolady deserowej


Piwo podgrzać z masłem, cukrem i kakao. Ostudzić. Zmiksować śmietanę z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Dodać do niej mieszankę piwną i ponownie zmiksować. Dodać przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, aż ciasto będzie jednolite. Przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec około 50-60 minut w 180 stopniach. Udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

1 komentarz: