środa, 26 lutego 2014

Babka bananowa

Każdy potrafi piec :) Poważnie. Jeśli ktoś z Was uważa, że jest inaczej to dlatego, że albo nigdy nie próbował, albo pierwsze przepisy z których korzystał były albo niedokładne, albo zbyt skomplikowane. Zaczynając przygodę z pieczeniem warto zwrócić uwagę na proste ciasta. Takie, które nie wymagają dokładnego ważenia składników albo specjalnego sprzętu. Przepis na tą babkę wymaga od nas szklanki do odmierzenia składników i miski, w której wszystko wymieszamy. Łatwa i prosta ze 100%  gwarancją, że wyjdzie :)


2 i 2/3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
2 banany
1/2 lub 3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g roztopionego masła
szczypta cynamonu
skórka z pomarańczy

Banany zgniatamy w misce widelcem. Dodajemy mokre składniki (masło, jajka, mleko) i dokładnie mieszamy. Wsypujemy suche składniki (ilość cukru zależy od słodyczy bananów) oraz skórkę pomarańczową i mieszamy widelcem do połączenia . Gotowe ciasto nie musi być bardzo gładkie, a małe grudki w żaden sposób mu nie zaszkodzą. Przekładamy mieszankę do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy 45-60 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie rumiane i suche w środku (sprawdzamy wbijając do środka patyczek) wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz