poniedziałek, 4 marca 2013

Kanapka z makrelą, sosem chrzanowym i ogórkiem

Widząc po raz pierwszy ten przepis tutaj, wiedziałam, że musi być pyszny. Podobnie jak reszta przepisów Arka :) Chociaż ciężko znaleźć w sklepach filety ze świeżej makreli, warto kupić całą rybę i ją wyfiletować. Makrela jest bardzo łatwa w obróbce, dlatego nie bójcie się. Dobry nóż to połowa sukcesu. Druga to przede wszystkim spokój :)



1 bułka 
2 pojedyncze filety z makreli
10 cm kawałek ogórka zielonego
1 łyżka chrzanu tartego
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
sól
pieprz
masło


Ogórka po obraniu kroimy obieraczką w cienkie paski, omijając pestki. Wkładamy go do miseczki i obficie solimy. Odstawiamy na 15 minut. Makrelę od strony skóry nacinamy w kilku miejscach, doprawiamy solą i pieprzem.Na jednej patelni rozgrzewamy masło, kładziemy makrelę skóra do spodu i przyciskamy łopatką do dna. Smażymy z obu stron a złoty kolor (po 3-4 minuty z każdej strony). Na drugiej patelni bez tłuszczu podgrzewamy przekrojoną na pół bułkę. Bułkę układamy na talerzu. Smarujemy chrzanem wymieszanym ze śmietaną. Ogórka dobrze wyciskamy z wody. Kładziemy na sosie, a na to filet z makreli. Posypujemy cebulką zieloną.
smacznego

1 komentarz: