Sezon grzybowy w pełni :) Większość wolnego czasu spędzamy w lesie szukając skarbów. Każdy zbiór dzielimy na dwie części : do suszenia i marynowania. W suszeniu pomaga nam suszarka do warzyw i owoców, natomiast w marynowaniu niezastąpiona zalewa.
3/4 szklanki wody
1/4 szklanki octu
1 łyżeczka cukru
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 małej cebuli
Grzyby dokładnie oczyszczamy. Większe kroimy na małe kawałki, a nóżki najlepiej odłożyć do suszenia. Oczyszczone grzyby gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku (takim jak na makaron). Następnie wypełniamy słoiki do 3/4 wysokości. Składniki na marynatę zagotowujemy razem z cebulą pokrojoną w cienkie plasterki. Słoiki zalewamy gorącą zalewą, pilnując, żeby w każdym słoiku znalazły się wszystkie przyprawy. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na 15 minut. Potem pasteryzujemy 45 minut na mokro lub 75 minut w piekarniku.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz