środa, 30 października 2013

Orange curd

Lemon curd to tradycyjny, brytyjski krem cytrynowy. Wersja pomarańczowa jest o wiele łagodniejsza w smaku. Przepis pochodzi od Dorotuś, i w przeciwieństwie do klasycznego nie zawiera masła, dzięki czemu jest troszkę mniej kaloryczny. Za to smak nadal idealny :) A w połączeniu ze spodem z kruchego ciasta i bezą po prostu bajka...




  • sok wyciśnięty i skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy


Sok, skórkę z pomarańczy, mąkę, jajka, żółtka i cukier umieszczamy w garnuszku. Gotujemy cały czas mieszając. Po zagotowaniu zostawiamy na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy oliwę i ponownie gotujemy przez 2 minuty. Przechowujemy w lodówce około tygodnia.
smacznego

1 komentarz: