wtorek, 20 sierpnia 2013

Korzenne ciasto z cukinią i bakaliami

Lekkie, korzenne ciasto w jesiennym klimacie. Cukinia w środku sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne. Przepis znaleziony u niezastąpionej Dorotuś. Poniżej przepis z moimi zmianami.



  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 80 g stopionego masła
  • 1 i 1/2 szklani mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szklanki startej cukinii
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki mieszanki suszonych truskawek i żurawiny 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej


Jajko mieszamy z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy masło, cukinię, sodę i mąkę, dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i przyprawy. Wymieszane ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 50-60 minut w 175 stopniach.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz