środa, 28 sierpnia 2013

Czekoladowe torciki bezowe

Lekki, szybki deser. Mocno czekoladowy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Świetny sposób na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po przygotowaniu kruchego ciasta.



  • bezy:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka kakao

  • nadzienie:
  • 50 g czekolady
  • 100 g serka mascarpone
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki bakalii
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier po jednej łyżce i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dosypujemy kakao i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Na papierze do pieczenia rysujemy 4 okręgi i wypełniamy je pianą z białek starając się, żeby brzeg był wyższy. Pieczemy w 140 stopniach przez godzinę i zostawiamy do ostygnięcia.

Czekoladę z sokiem pomarańczowym i skórką roztapiamy w kąpieli wodnej. Kremówkę ubijamy z mascarpone. Dodajemy roztopioną czekoladę i dobrze mieszamy. Dorzucamy posiekane bakalie i przekładamy na torciki. Podajemy schłodzone.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz