wtorek, 10 grudnia 2013

Focaccia z czosnkiem i pietruszką

Pyszny placek drożdżowy z dodatkiem oliwy z czosnkiem i natką pietruszki. 


  • 180 g mąki pszennej 
  • 100 ml mleka 
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy je do mleka. Mąkę mieszamy z solą i zalewamy mlekiem. Zagniatamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 
Czosnek miażdżymy z solą w moździerzu. Dodajemy natkę i oliwę, mieszamy i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę i formujemy płaski placek. Zostawiamy na 30 minut do napuszenia. Kiedy ciasto będzie puszyste, kciukiem robimy dziurki i smarujemy czosnkową oliwą. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.

smacznego

2 komentarze: