wtorek, 21 stycznia 2014

Sos mięsno-pomidorowy

Kilka składników w garnku, zalanych aromatycznym bulionem i czerwonym winem. Szczelnie zamknięty garnek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni, i czekamy.... Rano budzi nas wspaniały aromat mięsnego sosu pomidorowego. Idealny na leniwy lunch, gdy za oknem ciągle szaro. Koniecznie z dobrym, najlepiej świeżym, makaronem.



350 g mięsa wołowego
puszka pomidorów
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
2 nieduże cebule
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
250 ml bulionu wołowego lub warzywnego
100 ml czerwonego wina
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu worcester
pieprz

Wołowinę kroimy w kostkę i przekładamy do garna. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki cebulę, marchewkę, seler i czosnek z bazylią. Zalewamy pomidorami oraz bulionem i winem. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sosem worcester. Garnek przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nastawionego na 100 stopni . Zostawiamy w piekarniku na całą noc. Rano za pomocą widelca rozdrabniamy warzywa, a mięso rozrywamy na paseczki. 

1 komentarz: