poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pulla - fińska drożdżówka z kardamonem

Fińskie ciasto drożdżowe z kardamonem. Oryginalny przepis możecie znaleźć tutaj. Poniższa ilość składników wystarcza na małą porcję ciasta. Idealną do herbaty lub kawy, zwłaszcza z kimś kogo się dawno nie widziało ;)



  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g masła



Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru do momentu gdy zrobią się płynne. Masło roztapiamy w garnuszku, gdy już jest płynne mieszamy z mlekiem i wlewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier, mąkę, sól i kardamon. Jajko mieszamy w szklance, 3/4 dodajemy do pozostałych składników, a 1/4 odstawiamy do posmarowania ciasta. Wszystko dobrze zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można także skorzystać z maszyny do chleba). Wyrobione ciasta odstawiamy na 1 -1,5 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie dzielimy je na 3 części i z każdej formujemy wałek.

 Zaplatamy w warkocz i zostawiamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 30-50 minut do napuszenia. Warkocz smarujemy pozostawionym wcześniej jajkiem.


Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 -30 minut, do uzyskania ładnego brązowego koloru. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

smacznego

2 komentarze:

  1. Mniami, z kardamonem o coś idealnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten dodatek kardamonu do mnie przemawia, bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń