Najlepszy obiad to taki, który nie wymaga od nas wiele pracy, za to zachwyca smakiem. Ja najbardziej lubię tez piekarnika. Kilka minut przy krojeniu składników, przyprawianie, wstawiamy do pieca i ... zapominamy o nim :) Zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. Gdy my mamy dużo czasu dla siebie, obiad robi się sam, a my czujemy tylko delikatny zapach i to cudowne ciepło rozchodzące się po domu.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 marchew
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula żółta
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 cienki plaster imbiru
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- papryka w płatkach
- 50 g masła
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut (mrożona jak u mnie 65 minut). W połowie pieczenia podlewając sosem, który powstanie na dnie.
Możemy podać ze świeżą bagietką, ziemniakami (które można dodać do pieczenia razem z kurczakiem) lub kaszą. Idealna także do kanapek na zimno.
smacznego
Wygląda to bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń