środa, 13 listopada 2013

Tarta rustykalna z jabłkami

Pomysł na wykorzystanie świeżego ciasta kruchego, które czasami może nam zostać z przygotowywania innego wypieku. Łatwa i niewymagająca. Do tego urocza w swojej prostocie :)




  • mała porcja gotowego ciasta kruchego lub:
  • 125 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli i cukru

  • 2 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kaszy manny



Jeśli nie mamy gotowego ciasta składniki podane powyżej szybko zagniatamy w gładką kulę i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia na okrąg, w razie konieczności podsypując mąką. Na środek ciasta wysypujemy kaszę mannę, układamy jabłka pokrojone w półplasterki, zostawiając 4 cm wolny brzeg. Jabłka posupyjemy cukrem, a brzegi zawijamy do środka. Ciasto pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz