poniedziałek, 25 listopada 2013

Pierś kurczaka pieczona z warzywami

Najlepszy obiad to taki, który nie wymaga od nas wiele pracy, za to zachwyca smakiem. Ja najbardziej lubię tez piekarnika. Kilka minut przy krojeniu składników, przyprawianie, wstawiamy do pieca i ... zapominamy o nim :) Zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. Gdy my mamy dużo czasu dla siebie, obiad robi się sam, a my czujemy tylko delikatny zapach i to cudowne ciepło rozchodzące się po domu.




  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula żółta
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 cienki plaster imbiru
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • papryka w płatkach
  • 50 g masła

Marchewkę i seler kroimy w paski i układamy na dnie naczynia, w którym danie będzie pieczone. Cebulę kroimy w grube cząstki i równomiernie rozkładamy na warzywach razem z czosnkiem. Na to wykładamy pierś z kurczaka. Masło kroimy na plasterki, układamy na kurczaku. Całość obsypujemy przyprawami.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut (mrożona jak u mnie 65 minut).  W połowie pieczenia podlewając sosem, który powstanie na dnie.



Możemy podać ze świeżą bagietką, ziemniakami (które można dodać do pieczenia razem z kurczakiem) lub kaszą. Idealna także do kanapek na zimno. 



smacznego

1 komentarz: