poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Różane bezy

W bezach najważniejsze są trzy rzeczy. Pierwsza: zachowanie odpowiednich proporcji między białkami a cukrem, czyli 60 g cukru na białko. Druga: długie ubijanie białek, aż kryształki cukru dokładnie się z nimi połączą. I trzecia: cierpliwość przy suszeniu. 


2 białka 
80 g cukru pudru
40 g cukru z dziką różą*
1/2 łyżeczki octu
szczypta soli



Białka z octem i szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy po jednej łyżce cukru i czekamy, aż się dokładnie połączy z białkami. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy w 150 stopniach przez 40-50 minut. Bezy w piekarniku będą miękkie od góry, ale po wyciągnięciu stwardnieją.
Smacznego

* cukier z dziką różą robię sama w domu. Płatki dzikiej róży w misie robota ucieram z cukrem, przekładam do słoika i przechowuję przez rok.

1 komentarz: