środa, 29 maja 2013

Tarta z jabłkami na kruchym orzechowym spodzie

Ciasto w jesiennych klimatach. Kruche orzechowe ciasto oraz lekko kwaskowate jabłka przyprawione cynamonem. Pyszne i zdrowe ciasto.


ciasto:
125 g mąki pszennej tortowej
125 g mąki pszennej krupczatki
80 g mielonych orzechów włoskich
4 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 jajko
120 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
45 ml zimnej wody

nadzienie:
6 jabłek średniej wielkości
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kaszy manny

Składniki na ciasto zagniatamy, aż będzie jednolite i gładkie. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na 2 części. Obie wałkujemy. Pierwszą wykładamy dno i boki formy na tartę o średnicy 26 cm. Ciasto posypujemy kaszą manną i wykładamy na nią obrane jabłka, pokrojone na ósemki. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie zakrywamy drugą porcją ciasta, która nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach 45-50 minut.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz