środa, 4 września 2013

Tarta z malinami i orzechami włoskimi

Inspiracją dla tarty był przepis u niezawodnej Dorotuś :) Niestety jak to czasem bywa, brak jednego ze składników (dokładnie migdałów) wymusił pewne modyfikację. Na szczęście ciasto się udało i było bardzo pyszne.


  • ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g masła zimnego
  • szczypta soli
  • 40 g cukru pudru

  • nadzienie:
  • słik dżemu malinowego dobrej jakości
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki amaretto


Składniki ciasta wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż staną się jednolitą masą (gdy nie będą chciały się połączyć dodajemy 1 łyżkę zimnej wody). Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i smarujemy dżemem. Zalewamy masą orzechową: orzechy, cukier i jajka miksujemy w robocie kuchennym, gdy otrzymamy pastę dodajemy roztopione masło i amaretto. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut ponownie do 180 stopni. Gotowe ciasto powinno być złociste i lekko wyrośnięte.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz