środa, 5 czerwca 2013

Botwinka

Świeża, wiosenna zupa. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a radosny, różowy kolor, poprawi nam humor nawet podczas brzydkiej pogody :)




1 pęczek botwinki ze średniej wielkości buraczkami
2 l bulionu wołowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
50 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól
pieprz
ocet z białego wina
cukier


Zagotowujemy bulion. Łodyżki botwinki wraz z liśćmi drobno siekamy. Buraczki obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce, bezpośrednio do garka, by oddały jak najwięcej soku. Dodajemy pokrojoną botwinkę. Wlewamy 2-3 łyżki octu z białego wina o niskiej kwasowości. Dzięki temu zupa utrzyma ładny, intensywny kolor. Gotujemy 15 minut. Na łyŻce masła podsmażamy przez 3 minuty posiekany szczypior i dodajemy go do zupy. Kremówkę mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej zupy i wlewamy ją do arnka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz