Stek to solidne danie, które szybko się przygotowuje, wygląda efektownie, no i przede wszystkim wspaniale smakuje. Usmażenie steku po 4-5 minut z każdej strony pozwoli nam uzyskać stek krwisty. Jeśli za takim nie przepadacie wydłużcie czas smażenia do 8-9 (półkrwisty) lub 11-12 minut (dobrze wysmażony).
1 stek wołowy z goleni z kością
2 łyżki masłą
1/2 łyżewczki czosnku suszonego
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
kilka liści sałaty
50 g gorgonzoli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego z białego wina
1 łyżeczka musztardy dijon
pieprz
sól
szczypta cukru
Goleń wołową doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy na nagrzaną patelnię grillową. Smażymy po 4-5 minut z każdej strony, a następnie wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Sałatę rwiemy na małe kawałki. Do słoika dajemy oliwę, ocet, musztardę, cukier, sól i pieprz. Słoik zakręcamy i mocno mieszamy. dzięki temu składniki dobrze się wymieszają, a sos będzie miał konsystencję emulsji. Sałatę mieszamy z sosem i kawałkami gorgonzoli.
Masło odbrze mieszamy z dwoma rodzajami czosnku. Stek wyciągamy z piekarnika, wykładamy na talerz i nakłdamy na niego kawałki masła. Obok podajemy sałatę. Danie świetnie pasuje z grzankami lub domowymi chlebkami pita.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz