środa, 20 marca 2013

Krem karmelowy z solą morską

Własnoręcznie przygotowany krem jest idealnym dodatkiem do kruchych ciastek lub jako krem do świątecznego mazurka. Przyznam jednak, że najczęściej znika prosto ze słoiczka. Jest pyszny. Słodycz karmelu przełamana odrobiną soli tworzy świetne połączenie. 



125 ml cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka wody
50 g masła
50 ml śmietany kremówki
1/2 łyżeczki soli morskiej


Do naczynia z grubym dnem wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryny i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania złocisto-brązowej barwy. Nie można mieszać karmelu łyżką, w razie potrzeby wystarczy potrząsnąć garnkiem. Gdy cukier zmieni kolor dodajemy masło i śmietanę. Potrząsamy garnkiem, aby składniki się połączyły. Gotujemy 5 minut i przelewamy do słoiczka. Krem przechowujemy w lodówce.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz