Bułeczki z pieczarkami to sposób na pyszną, domową kolację. Nie wymaga dużo pracy, tylko trochę czasu, żeby ciasto ładnie wyrosło. Przepis na ciasto pochodzi z tej strony, ja zastąpiłam mleko i wodę śmietanką. Łatwo się daje kształtować i nadziewać pieczarkami. Z poniższego przepisu wychodzi 6 średniej wielkości bułeczek.
250 g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1/2 szklanki śmietanki 18%
15 g drożdży świeżych
250 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Drożdże rozcieramy z cukrem, do momentu uzyskania płynnej konsystencji. Mieszamy je z mąką, solą, olejem, śmietanką i połową roztrzepanego jajka (drugą połowę zostawiamy do posmarowania gotowych bułeczek). Ciasto wyrabiamy, aż będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy ok. 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką. Odstawiamy do schłodzenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i nadziewamy pieczarkami. Składamy w bułeczkę i układamy na blaszce łączeniem na dole. Odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz