środa, 27 marca 2013

Biscotti z orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Biscotti to specjał pochodzący z Włoch. To ciastka pieczone dwukrotnie, dzięki czemu są delikatne, kruche i chrupiące. Przechowywane w szczelnym pojemniku wytrzymują kilka tygodni. Najczęściej przed jedzeniem maczane są w kawie, herbacie lub winie. Podstawowy przepis na ciasto wykorzystałam z tej strony.


1 szklanka mąki
80 g cukru
5 g cukru waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 filiżanka mieszanki orzechów włoskich, orzeszów ziemnych i rodzynek


Jajko ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek i mieszankę bakalii. Z ciasta formujemy podłużny "chlebek". Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut. Odstawiamy do ochłodzenia, a nastęnie kroimy na 1 cm ukośne kromi. Wkłądamy je ponownie do piekarnika na 15 minut, w połowie pieczenia odwracając na drugą stronę. Po ostudzeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku.

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz