wtorek, 12 marca 2013

Granola


Domowa granola to idealny dodatek do wiosennego śniadania. Duża ilość orzechów i suszonych owoców zapewnia nam potrzebne witaminy i minerały. Połączona z jogurtem pozwoli nam wytrzymać do drugiego śniadania.  Ilość możliwych kombinacji jest ogromna. Wszystko zależy od naszego pomysłu i tego co akurat mamy pod ręką :)


1 filiżanka płatków owsianych
1 filiżanka płatków żytnich
1/2 filiżanki rodzynek
1/2 filiżanki suszonych śliwek
1/2 filiżanki orzechów włoskich
1/2 filiżanki orzeszków ziemnych
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
1 filiżanka soku jabłkowo -gruszkowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu


Owoce i orzechy siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy płatki, sezam i cynamon. W garnuszku, na małym ogniu, podgrzewamy sok z miodem, oliwą i cukrem. Gdy miód się rozpuści wlewamy płyn do miski. Dokładnie mieszamy składniki granoli. Wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, mieszając w trakcie pieczenia. Studzimy i przekładamy do szczelnego pojemnika. 

smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz