Kiszony barszcz to bomba witaminowa. Działa bardzo dobrze na krew i jest niezastąpiony w okresie większego zapotrzebowania na witaminy. Kilka składników zostawionych na parę dni zamienia się w gęsty płyn, który możemy pić na zimno, od razu po wyjęciu z lodówki, lub też wykorzystać jako bazę do do barszczu.
1 kg buraków
5 ząbków czosnku
5 liści laurowych
5 goździków
5 ziarenek ziela angielskiego
3 l wody źródlanej
Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do słoika. Dodajemy obrany i pokrojony czosnek oraz przyprawy. Zalewamy wodą. Wieczko słoika przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w miejscu bez przeciągów na 5-7 dni. Codziennie sprawdzamy czy na powierzchni pojawia się biała "szuma". Jeśli tak to ściągamy ją. Gotowy kiszony barszcz powinien być mocno bordowy i gęsty. Gdy jest gotowy przecedzamy go, i rozlewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce, nawet do 2 miesięcy. Jeśli chcemy zrobić szybki barszcz podgrzewamy w garnuszku naszą bazę, dodajemy odrobinę smalcu, cukru, soli i pieprzu :)
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz