wtorek, 26 marca 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką


Dobre ciasto drożdżowe powinno gościć na naszych stołach nie tylko w okresie świąt. Poniższy przepis znalazłam w dzisiejszym numerze Kuchni. Zmieniłam tylko ilości składników, żeby dopasować je do małej blachy. Ciasto można tez wyrobić za pomocą maszyny do chleba lub miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.


ciasto:
300 g mąki pszennej
75 g masła
50 g cukru
100 ml letniego mleka
2 żółtka
1 jajko
25 g śmietanki kremówki
20 g świeżych drożdży

25 g rodzynek
1 łyżka ekstraktu waniliowego przygotowanego na bazie rumu lub samego rumu
skórka z 1 pomarańczy

kruszonka:
75 g mąki
50 g cukru pudru
50 g masła
1 jajko
szczypta cukru waniliowego



Pomarańczę obieramy obieraczką do warzyw, uzyskując długie, cienkie paseczki. Kroimy je w drobną kosteczkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy rodzynki i zalewamy łyżką ekstraktu waniliowego przygotowanego na bazie rumu. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, do potrojenia objętości. Masło miksujemy z żółtkami i jajkami. Do miski wrzucamy mąkę, masę maślano-jajeczną, śmietankę, cukier i zaczyn. Zagniatamy, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję i przestanie kleić się do rąk. Wrzucamy rodzynki ze skórką pomarańczową i dobrze zagniatamy, aby rodzynki były w całym cieście. Odkładamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy 1-1,5 godziny, aż  podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na jeszcze 15 minut. W misce przygotowujemy kruszonkę: pół rozmieszanego jajka mieszamy z mąką, masłem i cukrami. Gotowa kruszonka powinna mieś konsystencję mokrego piasku. Ciasto smarujemy pozostawioną połówką jajka, rozmieszanym z łyżeczką kremówki, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz