Lekkie, korzenne ciasto w jesiennym klimacie. Cukinia w środku sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne. Przepis znaleziony u niezastąpionej Dorotuś. Poniżej przepis z moimi zmianami.
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 80 g stopionego masła
- 1 i 1/2 szklani mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 szklanki startej cukinii
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki mieszanki suszonych truskawek i żurawiny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jajko mieszamy z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy masło, cukinię, sodę i mąkę, dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i przyprawy. Wymieszane ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 50-60 minut w 175 stopniach.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz