Lekki, szybki deser. Mocno czekoladowy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Świetny sposób na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po przygotowaniu kruchego ciasta.
- bezy:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1 łyżka kakao
- nadzienie:
- 50 g czekolady
- 100 g serka mascarpone
- 50 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki bakalii
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier po jednej łyżce i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dosypujemy kakao i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Na papierze do pieczenia rysujemy 4 okręgi i wypełniamy je pianą z białek starając się, żeby brzeg był wyższy. Pieczemy w 140 stopniach przez godzinę i zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę z sokiem pomarańczowym i skórką roztapiamy w kąpieli wodnej. Kremówkę ubijamy z mascarpone. Dodajemy roztopioną czekoladę i dobrze mieszamy. Dorzucamy posiekane bakalie i przekładamy na torciki. Podajemy schłodzone.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz