Pyszny placek drożdżowy z dodatkiem oliwy z czosnkiem i natką pietruszki.
- 180 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 10 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy je do mleka. Mąkę mieszamy z solą i zalewamy mlekiem. Zagniatamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Czosnek miażdżymy z solą w moździerzu. Dodajemy natkę i oliwę, mieszamy i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę i formujemy płaski placek. Zostawiamy na 30 minut do napuszenia. Kiedy ciasto będzie puszyste, kciukiem robimy dziurki i smarujemy czosnkową oliwą. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
smacznego
Musiała wspaniale pachnieć :)
OdpowiedzUsuńJeszcze jak :)
Usuń