Większość z nas jada ziemniaki prawie codziennie, niestety ciągle w tej samej postaci. Dlatego czas na małą odmianę. Ziemniak w zupełnie innej odsłonie :) Pomysł znaleziony u niezawodnej Polki.
- 6 dużych ziemniaków
- 2 łyżki kefiru
- 1/2 papryczki chilli
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
- 50 ml śmietany kremówki
- garść startego żółtego sera
- kawałek sera koziego
- cząber świeży
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z kefirem i przekładamy na sitko, na około 30 minut. Cebulę podsmażamy na oleju razem z cząbrem (możemy dodać także pokrojony w kostę boczek). Cebulę mieszamy z ziemniakami. Dodajemy drobno posiekaną chilli, sól, pieprz i gałkę. Jajka mieszamy z kremówką i dodajemy do masy ziemniaczanej. Na koniec dodajemy sery, przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut (góra musi być złota i chrupiąca.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz