środa, 24 lipca 2013

Kartoflak czyli ziemniak inaczej

Większość z nas jada ziemniaki prawie codziennie, niestety ciągle w tej samej postaci. Dlatego czas na małą odmianę. Ziemniak w zupełnie innej odsłonie :) Pomysł znaleziony u niezawodnej Polki.




  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki kefiru
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietany kremówki
  • garść startego żółtego sera
  • kawałek sera koziego
  • cząber świeży
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz


Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z kefirem i przekładamy na sitko, na około 30 minut. Cebulę podsmażamy na oleju razem z cząbrem (możemy dodać także pokrojony w kostę boczek). Cebulę mieszamy z ziemniakami. Dodajemy drobno posiekaną chilli, sól, pieprz i gałkę. Jajka mieszamy z kremówką i dodajemy do masy ziemniaczanej. Na koniec dodajemy sery, przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut (góra musi być złota i chrupiąca.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz