wtorek, 7 maja 2013

Zupa szpinakowa


Lekka wiosenna zupa. Dla tych, którzy szpinak kochają. Lub dla tych, którzy chcieliby się w nim zakochać, ale do tej pory nie mieli okazji :) Szybka, prosta i pachnąca gałką muszkatołową.


450 g szpinaku siekanego
2 l wody
1 mały por
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonego chilli w płatkach
15 ziaren pieprzu 
pół gałki muszkatołowej
50 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka masła
sól


Szpinak zalewamy wodą, dodajemy pokrojony w kostkę por i posiekany czosnek. Dodajemy płatki chilli i gotujemy 30 minut. Doprawiamy do smaku solą. W moździerzy grubo tłuczemy pieprz, po to, by jego większe kawałki trafiały nam się na talerzu. Do zupy dodajemy łyżkę masła i kremówkę. Czekamy aż rozpuści się masło i posypujemy gałką muszkatołową startą na tarce o małych oczkach.
smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz