piątek, 31 maja 2013

Sos grzybowy z mascarpone, octem balsamicznym i miodem

Prosty i aromatyczny sos grzybowy. Pasuje do makaronu, ale też do grzanek z własnoręcznie pieczonego chleba.


10 g suszonych grzybów
1 szklanka wody
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki serka mascarpone
sól
pieprz
natka pietruszki

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie grzyby kroimy i wrzucamy je na patelnię razem z wodą, w której się moczyły i na małym ogniu podgrzewamy, aż płyn zredukuje się do 1/3 objętości. Dokładamy łyżkę masła i gotujemy przez 5 minut. Do sosu dodajemy miód i ocet balsamiczny i czekamy, aż sos zgęstnieje :



Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 2 łyżki mascarpone i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Posypujemy pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz