Kremowa, lekka zupa. Idealna na deszczowy, ale nie do końca zimny dzień. Wstążki z cukinii sprawiają, że staje się daniem nawet na proszony obiad.
1,5 l bulionu warzywnego
2 duże ziemniaki
10 cm kawałek pora
1 nieduża cukinia
1 serek topiony
1 łyżka masła
1 łyżka świeżego posiekanego cząbru
sól
pieprz
Pora i ziemniaki kroimy w kostkę. Gotujemy w bulionie do miękkości (ok. 20-30 minut). Zupę miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy długie wstążki. Dodajemy do zupy. Gotujemy 10-15 minut. Dodajemy kremowy serek topiony i łyżkę masła. Dodajemy posiekany cząber. Podajemy gdy serek się rozpuści i zagęści zupę.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz