poniedziałek, 27 maja 2013

Focaccia

Focaccia to rodzaj płaskiego pieczywa, który we Włoszech podawany jest jako dodatek do potraw albo przekąska. Latem idealnie pasuje do różnego rodzaju sałat, zastępując np, grzanki. Puszysty, miękki placek, świetnie zaspokoi nasz głód.


180 g mąki pszennej 
100 ml mleka 
10 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru

na wierzch: zioła prowansalskie, sól gruboziarnista i łyżeczka oliwy z oliwek

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy je do mleka. Mąkę mieszamy z solą i zalewamy mlekiem. Zagniatamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie wykładamy na blachę i formujemy płaski placek. Zostawiamy na 30 minut do napuszenia. Kiedy ciasto będzie puszyste, kciukiem robimy dziurki, smarujemy oliwą i posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz