Focaccia to rodzaj płaskiego pieczywa, który we Włoszech podawany jest jako dodatek do potraw albo przekąska. Latem idealnie pasuje do różnego rodzaju sałat, zastępując np, grzanki. Puszysty, miękki placek, świetnie zaspokoi nasz głód.
180 g mąki pszennej
100 ml mleka
10 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
na wierzch: zioła prowansalskie, sól gruboziarnista i łyżeczka oliwy z oliwek
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy je do mleka. Mąkę mieszamy z solą i zalewamy mlekiem. Zagniatamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie wykładamy na blachę i formujemy płaski placek. Zostawiamy na 30 minut do napuszenia. Kiedy ciasto będzie puszyste, kciukiem robimy dziurki, smarujemy oliwą i posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz