Fińskie ciasto drożdżowe z kardamonem. Oryginalny przepis możecie znaleźć tutaj. Poniższa ilość składników wystarcza na małą porcję ciasta. Idealną do herbaty lub kawy, zwłaszcza z kimś kogo się dawno nie widziało ;)
- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 jajko
- 350 g mąki pszennej
- 50 g masła
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru do momentu gdy zrobią się płynne. Masło roztapiamy w garnuszku, gdy już jest płynne mieszamy z mlekiem i wlewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier, mąkę, sól i kardamon. Jajko mieszamy w szklance, 3/4 dodajemy do pozostałych składników, a 1/4 odstawiamy do posmarowania ciasta. Wszystko dobrze zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można także skorzystać z maszyny do chleba). Wyrobione ciasta odstawiamy na 1 -1,5 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie dzielimy je na 3 części i z każdej formujemy wałek.
Zaplatamy w warkocz i zostawiamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 30-50 minut do napuszenia. Warkocz smarujemy pozostawionym wcześniej jajkiem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 -30 minut, do uzyskania ładnego brązowego koloru. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
smacznego
Mniami, z kardamonem o coś idealnie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTen dodatek kardamonu do mnie przemawia, bardzo lubię.
OdpowiedzUsuń